Leerling in de kijker: Alex Dierickx!

Alex Dierickx is al jaren gepassioneerd bezig met het opnemen en producen van bands.

Wat is jouw muzikale achtergrond?

Rond mijn vijftiende kocht mijn eerste gitaar, kort daarna startte ik een hardcoreband. Drie jaar later kregen we met diezelfde band een platencontract aangeboden, waardoor we een album gingen opnemen in studio 195 in Nederland. Daar heb ik eigenlijk de studiomicrobe te pakken gekregen.

Ik ben mij sinds die opnames meer en meer gaan focussen op opnemen en mixen, ik investeerde in materiaal én in kennis. Zo modereerde ik vanaf 2003 de homerecording.be website, waar ik in contact kwam met veel andere mensen en waar ik veel uit geleerd heb.

Intussen is het opnemen van bands mijn bijberoep geworden.

Wat is jouw huidige setup?

Tot vorig jaar beschikte ik over heel wat materiaal, nu ben ik echter teruggekeerd naar een compactere setup met kwalitatief materiaal. Ik werk met Pro Tools en een Apogee Symphony audio interface. Mijn monitors is een set Neumann KH 120. Qua outboard beschik over een API Lunchbox met enkele preamps en een buscompressor in. Wat plug-ins betreft ben ik zeer praktisch ingesteld: wanneer ik iets nodig heb dan koop ik het. Momenteel werk ik voornamelijk met Waves Audio, SoundToys en Sonnox.

De opnames die ik doe gaan altijd door in de studio van Muziekcentrum Track in Kortrijk, mijn setup is daar op voorzien. Ik beschik over alle microfoons, statieven, kabels en andere randapparatuur die ik nodig heb om daar een kwalitatieve opname te maken. Helaas is het centrum tijdelijk dicht door verbouwingen waardoor ik voorlopig genoodzaakt ben om tijdelijk naar andere ruimtes uit te wijken.

Waar ben je nu vooral mee bezig? Welk soort muziek maak je?

De muziek die ik zelf maak is sludge, dat is melodische hardcore maar dan zonder stem. Het is een stijl waarmee je heel veel sfeer kan scheppen.

Wat het opnemen betreft ben ik vrij open minded: ik heb voeling met veel verschillende stijlen, al focus ik mij  hoofdzakelijk op akoestische instrumenten zoals drums, bas, gitaren… Synths en elektronische muziek zijn minder aan mij besteed .

Ik heb mijn eigen projectstudio thuis en ben hoofdzakelijk bezig met het opnemen en mixen van muziek. Afhankelijk van het project werk ik daarnaast soms ook actief mee aan de songs als producer.

Wat zijn jouw toekomstplannen?

In een ideale wereld zou ik dit fulltime willen gaan doen. Natuurlijk houdt dat nogal wat risico’s in. Momenteel zijn er plannen om een kleine studio te bouwen waar ik opnames kan maken. Ik wil mij verder blijven focussen op 1 à 2 projecten per maand. Het blijft momenteel dus een grote hobby, al wil ik natuurlijk wel blijven groeien.

Wat vond je van de lessen?

Ik heb in het verleden heel wat opleidingen en workshops meegepikt in het verleden. Als beginner vond ik die heel interessant, maar eens je de basistheorie beheerst dan blijft je op veel sessies vaak wat op je honger zitten.

In de lessen met Diederik werd ik getriggerd om anders na te denken over de theoretische kennis die ik bezit. Ik kreeg duidelijke pointers aangereikt, werkpunten waarmee ik meteen aan de slag kon.

Sinds die lessen merk ik echt dat ik betere mixen kan afleveren dan voorheen, wat natuurlijk fantastisch is.

Hoe kunnen mensen die interesse hebben in jouw werk jou contacteren en/of online terugvinden?

Je kan mij hier terugvinden:

Website: www.jeddraudio.com

Mail: hi@jeddraudio.com