Leerling in de kijker: Jan Van Marcke!

Vandaag laten we onze leerling Jan Van Marcke aan het woord. Jan is een architect uit Gent en maakt daarnaast sinds enkele jaren eigen muziek. Sinds augustus 2014 volgt hij op regelmatige basis privélessen bij ons.

Wanneer ben je begonnen met het maken en opnemen van jouw eigen muziek?

“Enkele jaren geleden schafte ik een Zoom 1266 MRS aan, een digitale multitracker. Daarmee nam ik mijn eerste songs op: ik speelde zelf partijen in combinatie met hetgeen wat ik programmeerde op dat toestel. 

Een tweetal jaar geleden maakte ik de overstap naar Cubase, waarmee ik nu nog steeds werk, aangevuld met diverse plugins en instrumenten.”

Kan je ons wat meer vertellen over jouw huidige setup?

Op mijn iMac staat de meest recente versie van Cubase: Cubase Pro 8. Als audio interface gebruik ik een Focusrite Scarlett 18i20. Deze is aangesloten op mijn Mackie Big Knob monitor controller, waarmee ik kan switchen tussen mijn monitoring: een paar Focal CMS 65 monitors, een paar Yamaha monitors en mijn hoofdtelefoon, een Beyerdynamic DT 770 Pro. Ik gebruik een Steinberg CC 121 controller als handige aanvulling op mijn muis en toetsenbord.

Mijn klanken haal ik uit verschillende VST’s: Native Instruments Komplete, Toontrack Superior Drummer (met verschillende geluidsbibliotheken: Rock Warehouse, New York Studios, Metal Machine,… ), East/West Ministry Of Rock, Vir2 Acou6tics, Vir3 Electri6ity, Spectrasonics Stylus RMX, Spectrasonics Trillian, Spectrasonics Omnisphere,…

Om te mixen en masteren maak ik gebruik van de plug-ins uit de Waves Gold bundle. Voor mastering heb ik trouwens ook nog aparte software: Wavelab 8.5.
Ik speel mijn partijen meestal zelf in, via mijn Rhodes mk-80 en Korg Tactile controller. In die laatste zit ook een, op de Kaoss gebaseerde, XY touchpad. Daar kan je echt fantastische dingen mee doen.

Verder heb ik ook nog een Roland MC 505 Groovebox, een Korg 01/WFD workstation synthesizer en verschillende randapparatuur. Mijn stem neem ik op met een Rode NT1A condensator microfoon.”

Welke muziek maak je? Wat vind je belangrijk?

Mijn muziek is veelal een combinatie van verschillende stijlen waar ik zelf van hou: Rock zoals The Foo Fighters, U2, Muse… Maar ook symfonische rock en klassieke muziek spreken mij aan. Doorgaans is het een wisselwerking tussen die verschillende stijlen.

Als ik muziek maak dan probeer ik vooral op zoek te gaan naar dingen die mij persoonlijk raken, zowel in tekst als muziek. Ik neem graag een actueel thema om een song rond te bouwen, om mensen te doen nadenken, reflecteren over verschillende zaken. Verder vind ik het ook belangrijk dat mensen kunnen bewegen op mijn muziek.
Ik vergelijk mijn muziek met mijn werk als architect en grafisch ontwerper. Zo probeer ik de muziek te visualiseren, ik probeer de verschillende kleuren, patronen en stijlen goed te krijgen tot een mooi, samenhangend geheel.”

Waarom ben je les beginnen volgen bij ons?

In de eerste plaats wou ik mij vooral toeleggen op mixen. Technische zaken zoals compressie, equalizing en effecten beter onder de knie leren krijgen. Gaandeweg leerde ik niet alleen de werking van die zaken beter begrijpen, ik leerde vooral ook gerichter luisteren naar muziek. 
Ik kan nu sneller problemen opsporen en aanpakken, van bij het begin. Hoe beter de bron, hoe eenvoudiger de mix wordt. Daarom besteed ik nu ook meer tijd aan het maken en ontwerpen van de klanken zelf.

Tijdens het mixen denk ik goed na over elke stap, steeds in functie van de muziek. Je bent constant bezig met de kleur en de balans van het geheel: als ik hier de equalizing van de stem verander, wordt de piano dan niet te veel naar achter gedrukt?

Tenslotte ben ik veel zelfzekerder geworden. Ik kan sneller werken en weet welke tools ik kan gebruiken om de dingen aan te pakken… Mijn muzikale en technische kennis vullen elkaar nu veel beter aan.”

Tot slot: welke dingen wil je nog graag bereiken met jouw muziek?

Ik zou graag een band willen starten waarmee ik mijn muziek ook live kan brengen. Ik denk ook na over een cd, wie weet… Intussen blijf ik hard verder werken aan mijn songs in mijn homestudio. Daar haal ik al heel veel voldoening uit.”