Leerling in de kijker: Maikel Iliaens!

We praten vandaag met Maikel Iliaens, die elf lessen volgde bij lesgever Anton.

Wat is jouw muzikale achtergrond?

Ik ben al enkele jaren atief als DJ, maar ik besefte wel dat als je er de dag van vandaag wil staan als DJ, dat je vooral origineel uit de hoek moet komen. Wat daar zeker en vast bij helpt is het zelf maken van je eigen remixen, bootlegs en mashups. Ook je eigen nummers zijn sowieso een meerwaarde in je sets.

Daarom koos ik ervoor een opleiding te volgen in muziekproductie. Voor ik gestart ben met privélessen bij Mandinka heb ik eerst elders een opleiding muziekproductie gevolgd. Echter had ik na deze lessen nog niet het gevoel dat ik mezelf een ‘producer’ kon noemen.

 

Wat is je huidige setup?

Momenteel is mijn setup vrij basic: laptop, MIDI-controller en 2 monitors. Qua software gebruik ik Ableton Live, dus uiteraard heb ik dan ook de laatste nieuwe versie hiervan. Om mijn sounds te creëren gebruik ik het liefst de Sylenth-plugin. Om meer power in mijn sounds te steken gebruik ik de Sausage Fattener van Dada Life.

Meestal begin ik met het zoeken naar een goede sound en melodie voor mijn drop. Daar voeg ik dan een baslijn en drums aan toe om dan rond de drop het nummer af te werken. Ik probeer vooral heel veel elementen en variaties aan mijn nummers toe te voegen. Qua structuur baseer ik me meestal op die van een bestaand nummer in hetzelfde genre en pas die eventueel wat aan. Uiteindelijk wil je toch iets vernieuwend gaan maken in plaats van een track dat bij je publiek het gevoel opwekt dat ze ‘het nummer precies al eens gehoord hebben’.

 

Waar ben je nu vooral mee bezig? Welk soort muziek maak je?

Ik heb eerst wat ‘geëxperimenteerd’ met EDM, maar nu richt ik mij vooral op de meer commerciële beats. Je zou de stijl het best kunnen vergelijken met die van Lost Frequencies of Kygo. Uit deze muziek haal ik dan ook mijn inspiratie en probeer de typische geluidjes (shakers, snaps, …) ook in mijn nummers te gebruiken, toegevoegd met enkele vernieuwende geluidjes.

De dag van vandaag verandert de muziek heel snel; de muziek die pakweg 5 maanden geleden werd uitgebracht, wordt nu vaak al als ‘oud’ bestempeld (op enkele uitzonderingen na natuurlijk). Daarom probeer ik ook heel veel naar muziek te luisteren. Zo kan ik deze evolutie opvolgen om hier dan ook op in te spelen tijdens het producen.

 

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Tegenwoordig zijn de tools om te producen zo vereenvoudigd dat iedereen zonder veel moeite en zware kosten zijn eigen slaapkamer kan ombouwen tot een ‘muziekstudio’. Langs de ene kant vind ik dit zeker positief omdat er op die manier veel getalenteerde producers hun talenten naar buiten kunnen brengen, terwijl dit pakweg 10 jaar geleden veel moeilijker was. Anderzijds is dit voor elke producer afzonderlijk dan ook weer moeilijker omdat je een manier moet zoeken om er op een of andere manier bovenuit te steken. Die manier zoeken is niet iets wat je eenmalig doet, maar iets wat je elke keer als je achter je laptop of in de studio kruipt moet doen. Daarom beschouw ik dit toch ook wel een beetje als toekomstplan.

Verder wil ik gewoon blijven doen wat ik graag doe: muziek maken en muziek draaien. Veel DJ’s dromen er bijvoorbeeld van om eens op Tomorrowland te mogen staan. Hoewel ik ook wel eens graag op die affiche zou staan, ligt dit bij mij toch wel anders. Ik sta liever elke week geboekt op vijf lokale fuiven, dan een keertje geboekt te staan op Tomorrowland en voor de rest van het jaar bijna geen boekingen te hebben.

Gedurende de jaren die ik actief ben als DJ heb ik vooral geleerd dat je hard moet werken om je doelen te bereiken. Echter is hard werken alleen niet goed genoeg. Je moet er ook in durven investeren. Deze privélessen volgen bijvoorbeeld, wat uiteraard ook niet gratis was, is een investering die mij helpt en geholpen heeft om mijn doelen te bereiken. Een van die doelen die ik onlangs bereikt hebt is de boeking voor mijn eerste festival: op zaterdag 25 juni 2016 draai ik op Sunrise Festival. Dus blijven werken, blijven investeren en blijven geloven in jezelf: dat zijn de drie pijlers die mijn toekomstplannen ondersteunen én helpen realiseren.

 

Wat vind/vond je van de lessen?

De lessen waren heel gestructureerd en omdat het privélessen waren was het lessenpakket ook volledig afgesteld op mijn kennis en op de richting van muziek die ik wou uitgaan. Er was veel ruimte om vragen te stellen en alles verliep op mijn eigen tempo. Verder werd er ook ruimte voorzien voor vragen omtrent andere zaken die met muziek te maken hebben buiten het producen zelf (hoe contacteer je best een platenfirma met je nummer, hoe promoot je jouw nummer, …). Ik wil dan ook mijn lesgever Anton bedanken voor de aangename manier van lesgeven en uiteraard voor alle kennis die hij gedeeld heeft met mij!

Tot slot kan ik deze privélessen bij Mandinka alleen maar aanraden. Aan beginnende producers, maar zeker ook aan ervaren producers om hun skills hier en daar toch nog wat bij te schaven!

Maikel Iliaens